Dag 12 | Yosemite National Park – Mammoth Lakes


Yosemite-to-MammothLakes

Onze route bracht ons vandaag naar de andere kant van Yosemite via de Tioga pass. Hier zijn we even gestopt aan voor ons reeds bekende plaatsen. Olmsted point is iets dat we vorig jaar ook hebben gedaan, maar het blijft indrukwekkend hoe graniet een soort koude sfeer brengt. Niets is minder waar, de temperatuur blijf maar stijgen.

Aan tenaya lake daar houden we nog een kleine stop voor wat foto’s en daarna rijden we wat verder voor om een stempel te halen in het visitor center van tuolumne meadows. Het heeft hier duidelijk lang niet geregend, alles is hier dor, een groot verschil met vorige keer.

Wat verderop rusten we even uit aan het eerst tankstation na het Yosemite National park. Hier tanken we uiteraard niet, maar nemen we tijd om ons maag te vullen, we zien ook hoe België verkeerd word geschreven. Het doet me ook denken aan het helemaal foute reclame van gisteren op tv. Ik leer elke dag iets bij, zo leerde is gisteren ook dat wij Belgen volgens een bepaalde Amerikaan bier drinken met een citroentje erin. Ik denk dat hij ons verward met het Mexicaans bier corona.

Eens gegeten trekken we verder naar Bodie. Bodie state historic park is een kleine spookstad, ooit was het anders geweest. Rond 1879 telde deze stad rond de 8000 inwoners, ze kwamen allemaal voor het zelfde, goud. Nadat de goudmijnen uitgeput waren en er brand was ontstaan werd het rond het begin van de 20ste eeuw verlaten.

We doen nog een laatste stop bij Mono lake, een beschermd natuur reservaat. Ooit was er meer water in dit meer maar een paar rivieren die voor het water zorgde werd omgeleid naar L.A. om de grootstad van drinkwater te voorzien. Daardoor daalde het waterniveau fors en steeg het zoutgehalte. Er is nu ongeveer 2,5 meer zout in dan in de oceaan. Bij South Tufa (gratis als je een jaarpas hebt) kan je boven het water kleine torentjes kalktuf zien. Nuja, “klein”, ze zijn gemakkelijk enkele meter hoog. Deze werden onder water gevormd en kwamen door het dalende waterpijl boven water uit.

We verblijven deze avond in Mammoth Lakes. In de winter is dit een populair skigebied, in de zomer is het er aanzienlijk rustiger.