Dag 11 | Yosemite National Park


Vandaag hebben we een hele dag Yosemite op de planning staan. Het is niet de eerste keer dat we hier zijn, de highlights van het park hebben we vorig jaar reeds gezien. Dus vandaag staat er een rustige wandeling doorheen de vallei op het schema.

Bij het binnenrijden van het park, komen we een coyote tegen die in het midden van de weg liep en zich niet teveel aantrok van de autos. Het eerste wat ons opvalt is dat Yosemite er nu veel droger en minder groen uit ziet. Waarschijnlijk omdat het intussen september is en we er vorige keer in juni waren. Dat maakt de watervallen wel heel wat minder spectaculair, er komt amper wat water vanaf.

In de lucht lijkt ook wat rook te hangen, eerst dachten we nog even dat het mist was maar deze trok niet echt weg. Later merkten we waar deze vandaan kwam, er was gisteren een brand uitgebroken in Yosemite, op de noordelijke flank van de vallei. Dat leverde dus best wat rook op, het extra wazige dat hogen in de atmosfeer hangt blijkt nog steeds van de grotere brand in Kings Canyon afkomstig te zijn.

We wandelen langs de valley loop trail, die ons van Yosemite Village langsheen El capitan tot de andere kant van de vallei brengt. Vooral toen we later het traject wat later met de auto deden, beseften we dat we toch veel verder gewandeld waren dan we hadden gedacht. Toen we bij de Bridalvail falls kwamen, vonden we dat we wel genoeg gewandeld hadden en namen we de shuttle terug naar Yosemite village.

Veel zin om een nieuwe wandeling te beginnen hadden we niet, dus besloten we naar Glacier Point te rijden om nogeens een mooi overzicht over de hele vallei te krijgen. Onderweg stopten nog even voor een picknick want het was intussen al redelijk laat geworden.

Vanaf Glacier Point konden we goed zien hoe droog alle watervallen intussen waren, maar we bleken er ook een goed zicht te hebben op de brand die recentelijk was uitgebroken op de andere kant van de vallei. Helikopters en blusvliegtuigen vlogen continu af en aan en dumpten hun lading op het vuur. Vooral het blusvliegtuig was indrukwekkend, het was een enorme jet die de weg werd gewezen door een kleiner vliegtuigje ervoor.