Yellowstone National Park


Yellowstone: Lower grand loop

23 juni ’15 | Wat we gisteren van ver hebben kunnen bewonderen, gaan van nu van dichtbij bezien. Yellowstone is eigenlijk verdeeld in 2 lussen. De lower grand loop en de upper grand loop. Vandaag gaan we voor de lower grand loop. Ik had enkele dagen geleden het plaatselijke krantje gelezen en daar stond in dat Yellowstone nu al 24% meer bezoekers had dan vorig jaar. Ze hadden niet gelogen want we zaten meteen in de file voor we het park binnen reden.

IMG_0371IMG_0378

Voor de middag gaan we van west yellowstone naar old faithful. Onze eerste halte is bij lower geyser basin. We zijn meteen onder de indruk van de buitengewone helderheid van het water. En dan is deze stop werd niet eens vermeld in ons lonely planet boek. Waar we ook onder de indruk van zijn is de geur. Ik kan alleen maar aan een mengeling tussen rotte eieren en melkpoeder denken. Maar op zich val het nog wel mee. De dampen zijn gewoon stinky! Verder stoppen we ook aan midway geyser basin. Hoogstwaarschijnlijk het mooiste plekje ter wereld als je de touristen zou wegdenken. De grand prismatic spring is 37m diep en is door zijn doorsneede van 113m de grootste en mooiste van Yellowstone. het heeft prachtige kleuren van blauw naar groen geel tot orange.

 

IMG_8807IMG_0501

Wat verder stoppen we aan biscuit basin. Blijkbaar is de naam gegeven omdat de in black opal pool  de gaten met donker water op koekjes lijken. Ook hier ziet ik het er niet in. Volgens mij was alles met black hole al ingenomen en moesten ze gewoon iets anders verzinnen. We trekken nog wat foto’s van wat best wel lijkt op koraal.

Daarna stoppen we aan het visitor center van Old faitful (de oude getrouwe). Deze heet zo omdat hij om de 70/90 minuten uitbarst. We komen er net aan en beseffen door de hoeveelheid volk op de bankjes zitten dat het bijna gaat uitbasten. En effectief, 5 minuutjes tijd om ons te vermengen in de massa en het spektakel kon beginnen. En niet vergeten een footsie met old failtful! Op de parking zien we ook hoe een fiat fiesta geweldig veel plaats heeft om te parkeren. Zelfs ik kan hier parkeren.

IMG_8878 IMG_8881 IMG_8886 IMG_8888 IMG_8902

Na het picknicken rijden verder de lower grand loop af. De volgende stop is de West Thumb basin. Daar kan je prachtige foto’s nemen van Yellowstone Lake en er zijn al wat minder toeristen,  maar steeds genoeg om beren en andere dieren te schikken.

IMG_0603IMG_0619

Verder bij  Mud Vulcano spotten we onze eerste bizons. We laten ons fototoestel helemaal gaan. Het zijn gigantische beesten. Blijkbaar gebeuren met deze beesten ook de meeste ongelukken, de mensen schatten hen verkeerd in, maar deze robuste mastodont kan in enkele seconde 50 km/uur halen. Wat later vinden we er twee die verlopen waren gelopen en die de parking helemaal blok zetten. Ze liepen rustig door tussen de autos, tijd voor een face-to-face foto. Wat later hebben we ook een wolfje gezien. Wat extreem raar is want de wolven houden graag veel afstand van mensen. Wat er nog ontbreekt zijn beren, dat zal hopelijk voor morgen zijn.

DSC_0492 DSC_0506 DSC_0522

Na deze geweldige dag is nu officieel Yellowstone mijn geliefkoosde plaats ter wereld en we hebben maar de helft gedaan!

Yellowstone: Upper Grand Loop (oostelijke kant)

24 juni ’15 | Na een stevig ontbijt rijden we helemaal door naar Tower Falls. Onderweg komen we onze eerste beertjes tegen. Eerst stoppen we voor een kleine zwarte beer in een boom. Deze was niet echt goed zichtbaar, maar wat verder ontmoetten we mama beer, die rustig aan het eten was. Ze kwam zelfs op ons af! Eigenlijk moet je van beren en wolven 93 meter afstand houden. Het is best wel moeilijk in te schatten hoe ver dat eigenlijk is. Als beren of andere dieren dichtbij aan de weg komen, staan er meestal wel park rangers om de chinezen tegen te houden, die willen die dieren altijd wegjagen. Wat verder komen we nog beren tegen. Dat is al een stuk minder spannend. Maar het zorgt wel voor geweldige foto’s. Ik had het gisteren nog over hoe gemakkelijk het is om in Yellowstone dieren te spotten. Ik denk dat onderstaande foto duidelijk maakt wat ik bedoel.

IMG_9012IMG_0739IMG_0759

Onze eerste officiële stop is Towers Falls. De waterval is gelegen tussen vulkanische rotsen. De val is 40 meter hoog.

DSC_0736

We rijden verder door langs de noordkant tot we een plaats vinden om te picknicken. Deze keer bij het water en bijpassende ongedierte (muggen en eekhoorns).

DSC_0684

We keren terug richting lower grand loop . Om het wat uitdagender te maken rijden we via een onverharde weg. Zo hopen we nog wat beertjes en andere dieren te spotten. En het lukt ons ook. We dachten eerst dat het een grote zwarte steen was tot het bewoog, het was mama beer met een kleine beer in hun natuurlijke habitat.
Onze auto kon niet meer genieten van de zon na dit ritje door de laag stof die erop is beland.

DSC_0689DSC_0705IMG_0775

Daarna zijn we verder naar lower & upper falls gereden. We doen nog eens een wandeling. Het is ten slotte lang geleden. We dalen af tot aan de rand van de lower falls. Je kan effectief de kracht zien en voelen van zo’n machtige waterval. Je wilt hier echt niet in vallen! We keren terug naar boven om verder te wandelen naar de upper falls view. Origineel was het de bedoeling om dan verder te wandelen tot artist point maar we kwamen weer op de parking uit en zijn dan maar met de auto teruggekeerd. Daar stond weer een moose te poseren. En moeten niet eens uitstappen om er foto’s van te nemen, zo gemakkelijk is het in Yellowstone!

IMG_9101IMG_0812IMG_0831

Yellowstone: Upper Grand Loop (Westelijke kant)

25 juni ’15 | Vandaag rijden we door naar Helena. Het is een tussenstop om naar Glacier National Park te gaan. Ik bedenk me net hoe leuk het hier in de winter moet zijn! Alles wit met dan enkel plaatsten waar er geisers uit de grond komen. We nemen afscheid van Yellowstone maar niet zonder de resterende 2 stops te doen (westkant van de upper loop) Moeten we nog bij Norris geiser basin stoppen en bij Mammoth hot springs.

IMG_0888 IMG_0897 IMG_0901

De eerste stop is Norris Geiser Basin. Het is yellowstone’s warmste basin. Daar kan je onder andere de steamboot geyser vinden. Hij kan tot 90 meter hoog spuiten en is daarmee de hoogste van de actieve geisers. Daar lopen we verder de grote tour, tot waar de weg is afgesloten voor onderhoudswerken.

IMG_9145 IMG_9155

S’middags rijden we verder naar Mammoth Hot Springs. Eerst wat eten en dan weer wat wandelen, we doen de Lower Terrace Interpretive Trail, het is maar een kleine 2 km lang. In deze omgeving gebeurt een een volledig proces onder de grond dat er voor zorgt dat calciumcarbonaat oplost in het heet water en daarna door de koudere temperaturen terrasvormige kalksteen vormt. Bij schatting wordt er ongeveer 2000 kg kalksteen verplaatst. Vandaar dat de terrassen altijd blijven groeien en altijd een andere zicht geven. Algen en bacteriën in het water zorgen voor wat kleur aan deze kalkstenen.

Op het einde van de wandeling komen we aan minerva terrace. Dit is momenteel een mooi voorbeeld wat er gebeurt wanneer er geen water vloeit. Dan verliezen de terrassen hun schoonheid en mooie kleuren. Momenteel is dit terrace uitgedroogd en heeft het een doffe wit/ grijze kleur. Geen echte topper!

IMG_0975IMG_0982IMG_9130

Verder rijden dieper in de staat Montana. Deze staat is 5 keer zo groot als de Benelux, maar heeft ongeveer 1 miljoen aantal inwoners. Het is dus wat zoeken naar mensen, huizen, dieren,… iets.

IMG_9164

Aangekomen in onze hotelkamer ging de telefoon. Ik dacht dat Kristel een grapje uithaalde en pakte op met “i’m gonna kill ya”, daarna legde ze af. Wat uiteindelijk Kristel niet bleek te zijn. Wel, ik denk dat die grapjas niet meer zal terugbellen! Maar we hebben er wel hard mee gelachen. Daarna zijn we nog maar eens naar de walmart geweest want alles is letterlijk op. Deze was nog groter dan de andere tot nu toe. Ze verkochte er letterlijk alles. Ook geweren, die mocht je kopen vanaf 18 jaar. Maar kogels pas vanaf 21 jaar. Ik vind het echt zot, 18 jaar wel met een geweer rond lopen maar drinken nee dat mag niet. Het is al wat laat dus beslissen we naar Wendys te gaan. Hun slogan is “way better than fastfood” ik begrijp het niet want het is nog altijd fastfood eh.